Domnilor, nu am fi cu adevărat eleganţi dacă nu am şti de ce şi mai ales cum să purtăm un accesoriu. În acest sens, Oscar Wilde a spus: “Un nod de cravată bine făcut este primul pas către succes în viață.” Dacă acestea sunt expectanţele… este timpul să facem o incursiune în sfera accesoriului ce denotă eleganţa masculină, cravata.
Strămoşii cravatei moderne îşi au originea în antichitate, sub forma unor eşarfe înnodate la gât, purtate de bărbaţi, în lupte, pentru a-i proteja de frig, soare, praf. Abia prin anul 1635 se remarcă un alt gen de accesoriu la gâtul soldaţilor croaţi, care luptau pentru armata franceză. Curând, francezii au preluat moda, această „lavalieră” ajungând până în saloanele regelui Louis XIV.
Interesant, nu-i aşa?
De-a lungul timpului, cravata a suferit adaptări după stilul vremii, fiind purtată de barbaţi cât şi de femei. Epoca de aur a cravatei a fost perioada anilor 1800, a stilului “dandy”, cu personaje ca George Beau Brummell.
În forma ei de astăzi, cravata a apărut abia în perioada Revoluţiei Industriale, odată cu noile slujbe în birouri.
Dimensiunea la care o găsim în prezent a fost creată de confecţionerul de cravate Jesse Langsdorf, în 1924. Cravatele se pot realiza din diferite materiale: bumbac, lână, piele, sintetic, mătase naturală.
Şi totuşi, de care să îmi achiziţionez?
O cravată fină este definită de calitatea ţesăturii, a imprimeului, a cusăturii. Cravatele ţesute, din mătase, sunt considerate mult mai luxoase decât cele imprimate. Există o multitudine de motive decorative pentru cravatele din ziua de azi: geometrice, animal-florale, paisley, buline, dungi, sau chiar colaje de imagini.
Multe tipuri de cravate, însă…
Fiecare detaliu… de la material, lăţime, imprimeu şi nod…“trădează” caracterul celui care poartă o cravată şi imaginea pe care acesta doreşte să o afişeze. Este ideal ca un domn să deţină în garderobă cravate asortate la fiecare camaşă şi sacou, potrivite mai multor ocazii: de birou, pentru întâlniri romantice sau de afaceri, de cocktail şi recepţii, ceremonie, etc.
Dincolo de aceste referinţe istorico-simbolistice, cravata trebuie să te reprezinte, să o simţi potrivită şi cel mai important să ştii să o aranjezi. Da domnilor, am ajuns la acel capitol care unora ne dă bătăi de cap… nodul cravatei.
Nu trebuie să omitem faptul că nodul cravatei poate reprezenta un ritual în sine, sau chiar un simbol. Părerea unanimă este că persoanele înalte ar trebui să poarte un nod mai mic, iar cele scunde, vice-versa, un nod mai “generos”.
Te “macină” următoarea întrebare: “Cum să îmi fac nodul cravatei”?
Află că sunt zeci de moduri de realizare a unui nod de cravată, însă în acest articol îţi voi supune atenţiei cele mai uzitate trei tipuri de noduri.

1. NODUL SIMPLU
Nodul simplu este probabil cel mai ușor nod de învățat… și arată grozav dacă are și acea mică cută în mijloc! Se potrivește cel mai bine pentru bărbații cu un gât mai mic sau pentru cravatele dintr-un material mai gros.

 

 

2. NODUL HALF WINDSOR
Half Windsor este asimetric, dar mai lat și mai structurat decât nodul simpu, cu un finisaj elegant, triunghiular. Un clasic care oferă echilibrul perfect între stilul formal și cel casual. Mărimea sa medie se potrivește cu cele mai multe tipuri de guler. Se potrivește pentru cravatele de grosime medie.

 

 

3. NODUL FULL WINDSOR
Full Windsor este un nod mare, folosit adesea de către forțele armate, datorită autorității și formalității sale. Windsor oferă un finisaj simetric, triunghiular și este cel mai potrivit pentru gâturile groase și cravatele realizate din țesături subțiri.

 

Pentru a prelungi viaţa unei cravate, aceasta nu trebuie înnodată prea strâns şi niciodată purtată două zile la rând. După fiecare purtare trebuie desfăcut nodul şi se păstrează agăţate sau întinse în sertare, departe de lumina puternică, pentru a nu se şifona sau decolora ţesătura.

P.S. Decât să te chinuieşti să porţi ceva ce nu îţi place, nu te reprezintă, nu se asortează, te deranjează… Renunţă!!!
Naturaleţea şi autenticitatea sunt alte valenţe ale eleganţei care transcend cravatei.

Ovidiu Mita

Ovidiu Mita

Acestea sunt gândurile unui Maestru de Ceremonii, Wedding Planner & Event Planner cu privire la acest subiect. Subscriu vorbelor lui Pitagora: “Nu spune puțin în vorbe multe, ci mult în vorbe puține”, iar în acest sens aş fi încântat dacă am face schimb de idei, fie comentând la secţiunea aferentă din subsolul acestui articol, fie pe WhatsApp la: 0766.660.785.

Un comentariu

Lasă un comentariu

Deschide chatul
Contactați-mă și pe WhatsApp!
Bună ziua!
Sunt Ovidiu Mita, cu ce vă pot sta la dispoziţie?